Hervorming registratierechten: alles wat je moet weten
26.10.2021

Hervorming registratierechten: alles wat je moet weten

Vanaf begin volgend jaar treedt in Vlaanderen het vernieuwde verkooprecht in werking. Daarmee wijzigt het tarief voor de registratierechten die je betaalt bij de aankoop van een woning. Hoe dat precies zit? We gidsen je graag doorheen de must-knows!

 • Wijziging #1: 3% registratierechten voor kopers van eerste gezinswoning

  Heb je plannen voor de aankoop van je eerste (en enige) gezinswoning? Dan heb je geluk! De Vlaamse regering heeft beslist dat je daar vanaf volgend jaar niet langer 6% maar 3% registratierechten voor hoeft te betalen. Zo wordt de 15.000 euro die je normaal zou betalen op een aankoopbedrag van bijvoorbeeld 250.000 euro gehalveerd naar 7.500 euro. Je droomhuis al gevonden? Geen nood: ook als je dit jaar de onderhandse verkoopovereenkomst tekent, maar de akte in 2022 laat verlijden, betaal je 3%.

 • Wijziging #2: 1% registratierechten voor ingrijpende energetische renovaties

  Energiezuinige renovaties worden eveneens gestimuleerd met een bijzonder gunstig tarief: koop je in 2022 een woning met de bedoeling die ingrijpend te renoveren en daarbij het hoogste EPC te behalen, dan betaal je in plaats van 5% nog slechts 1% registratierechten. Dit nieuw tarief zal van toepassing zijn op alle koopovereenkomsten afgesloten vanaf 1 januari 2022, waarbij gekeken wordt naar de aktedatum. Opnieuw geldt hier dus dat je het compromis dit jaar nog kan regelen om je aankoop volgend jaar af te ronden onder het verlaagde belastingsstelsel.

 • Wijziging #3: 12% registratierechten voor kopers van een tweede woning

  Investeerders en zij die een eigen woning willen bouwen, zijn met de nieuwe regeling minder goed af. Want staat de aankoop van een tweede woning of een bouwgrond op je programma, dan moet je volgend jaar meer registratiebelasting afgeven. Het standaardtarief voor de registratierechten stijgt in 2022 van 10% naar 12%. Wie zich haast, kan wel nog het lagere tarief meepikken gezien de compromisdatum hier bepalend is: als je de onderhandse verkoopovereenkomst nog in 2021 tekent, mag je 10% registratierechten rekenen ook al verlijdt de akte pas in 2022.

  Good to know: Bij Tradibo betaal je als koper registratierechten op de bouwgrond en btw op de constructie van onze projecten. Voor het constructiegedeelte kan je dus mogelijk gebruikmaken van het verlaagde btw-tarief voor sloop en heropbouw.

 • Wijziging #4: korting voor kopers van een bescheiden woning

  Koop je een huis of appartement van maximaal 200.000 euro (of 220.000 euro in steden als Gent, Antwerpen en Leuven)? Voor zo'n 'bescheiden' woning betaal je minder registratierechten. Dat was nu al zo, maar het bedrag daalt overeenkomstig met de halvering van de registratierechten voor je eerste en enige woning. Tot eind dit jaar bedraagt de korting nog 5.600 euro en met ingang van 2022 krijg je nog 2.800 euro in combinatie met het tarief van 3% registratierechten.

 • Wijziging #5: de meeneembaarheid van registratierechten verdwijnt

  Een deel van je betaalde registratierechten meenemen bij een nieuwe aankoop kan binnenkort niet meer. Nu betaal je volgens de regel van de meeneembaarheid een stukje minder wanneer je je starterswoning inruilt voor een andere woning, omdat je eigenlijk al eens registratierechten hebt neergeteld. Vanaf 1 januari 2024 zal je toch het volledige bedrag moeten ophoesten als je de switch wil maken. Het goede nieuws is dat je de komende twee jaar wel nog de keuze hebt: 3% registratierechten betalen of een beroep doen op de meeneembaarheid aan het tarief van 6% registratierechten.

 • Aankoop- of bouwplannen en nog vragen bij de hervormde registratierechten? Wij staan je graag te woord! Stel hier je vraag.

Samen het bouwavontuur aangaan?