Slopen en bouwen aan 6% btw? Dit zijn de voorwaarden
15.07.2021

Slopen en bouwen aan 6% btw? Dit zijn de voorwaarden

Droom je van een nieuwbouw? Dan is nu het ideale moment om die droom waar te maken. Sinds januari is het mogelijk om een oude woning af te breken en herop te bouwen aan een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van de gangbare 21%. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden, die we graag voor je toelichten!

 • Voorwaarde 1: de woning of het appartement is je eigen en enige woning

  Bouw je een huis of appartement nadat je een verouderd pand hebt gesloopt, dan betaal je 6% btw als je het zelf in gebruik neemt en er je hoofdverblijfplaats van maakt. Je moet er met andere woorden je domicilie zetten zodra je er gaat wonen en mag geen andere woningen in je bezit hebben.

  Wil je een bepaalde ruimte gebruiken voor je beroepsactiviteiten? Dat kan uiteraard! De woning moet in hoofdzaak voor privégebruik dienen, maar mag gedeeltelijk ingericht worden als praktijk.

  Good to know: Om aanspraak te maken op het verlaagde btw-tarief moet je het gebouw zelf en niet via een vennootschap aankopen.

 • Voorwaarde 2: je blijft er minimaal 5 jaar wonen

  Eens je erin bent getrokken, moet je wettelijk adres gedurende 5 jaar onveranderd blijven. Blijf je niet in het huis of appartement wonen, hou er dan rekening mee dat je het belastingvoordeel zal moeten terugbetalen voor het jaar waarin je verhuisde én de resterende jaren van de vijfjarige periode. Tijdens deze periode mag je voor alle duidelijkheid ook geen andere woning aankopen.


  Voorwaarde 3: de bewoonbare oppervlakte mag maximaal 200 m² zijn

  Ongeacht het type woning geldt een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 m². De bewoonbare oppervlakte slaat enkel op ruimtes waarin effectief gewoond wordt zoals de keuken, woonkamer en slaapkamers. Ook hier geldt de 5 jaar-regel: wil je de woning nog verder uitbreiden, dan kan dat pas in het zesde jaar dat je de woning bezit.

  Good to know: Gemeenschappelijke delen in appartementsgebouwen zoals de inkomhal worden niet bij de 200 m² gerekend.

 • Voorwaarde 4: het te slopen gebouw hoeft geen woning te zijn

  Hoewel dat in de praktijk vaak zo zal zijn, hoeft het gebouw dat je sloopt om er een nieuwe woning op te plaatsen oorspronkelijk geen woning te zijn. Het kan evengoed om een oud handelspand gaan. De woning hoeft ook niet op exact dezelfde plaats te komen als het gesloopte gebouw, maar wel op hetzelfde kadastraal perceel.


  Voorwaarde 5: je hebt een goedgekeurde btw-verklaring nodig

  Om te bevestigen dat je verbouwproject aan alle voorwaarden voor de btw-verlaging naar 6% voldoet, moet je een speciale btw-verklaring ondertekenen. Die dien je in via MyMinfin of brengen wij als bouwpartner graag voor jou in orde.


  Voorwaarde 6: geldig tot 31 december 2022

  De aangepaste btw-regeling bij afbraak een heropbouw geldt van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022. Dat betekent eenvoudigweg dat alle uitgevoerde werken gefactureerd moeten worden binnen deze periode als je van die voordelige 6% btw wil genieten.

  Good to know: De afbraak en heropbouw moet door dezelfde persoon gebeuren. Dat kan jijzelf zijn of een bouwprofessional die de werken voor jou uitvoert.


  Op zoek naar een verbouwpartner? Het Tradibo-team staat voor je klaar! Contacteer ons vandaag nog voor de bouw van jouw woning op maat.

Samen het bouwavontuur aangaan?