Sinds dit jaar zijn er aantal nieuwe regels van kracht in vastgoedland. Zo werd het S-peil verstrengd en gelden er vijf nieuwe verplichtingen als je een niet-residentieel gebouw wenst te verkopen. Wij zoomen dieper in op deze nieuwe verplichtingen en leggen helder uit wat ze voor jou zullen betekenen.
S-peil van S31 naar S28
Laat ons beginnen bij het begin: wat betekent dat weer, dat S-peil? Het S-peil is een score die de energie-efficiëntie van de gebouwschil van je woning of appartement uitdrukt. Deze geldt per wooneenheid en is dus enkel van toepassing op jouw huis of appartement afzonderlijk. Tot 1 januari van dit jaar mocht die S31 bedragen, nu mag je score niet hoger dan S28 liggen.
Alternatieve verlaging van het E-peil
Wie voorlopig nog een te hoog S-peil heeft, zal bijkomende kosten moeten maken om aan deze verstrenging te voldoen. Wil je deze extra kosten via een omweggetje omzeilen, dan kan je het te hoge S-peil compenseren met een lager E-peil. Dit E-peil drukt de globale energieprestatie van je woning uit. Bijkomende voorwaarden aan deze werkwijze zijn dan wel dat je je bouwaanvraag dit jaar indiende, dat het S-peil nog steeds niet hoger ligt dan S31 en dat het E-peil maximaal E25 bedraagt. Dien je je bouwaanvraag pas in 2023 in, dan kan je een te hoog S-peil compenseren als het E-peil niet hoger dan E20 ligt. Natuurlijk moet je nog steeds voldoen aan een minimumaandeel hernieuwbare energie. Hiervoor mag je geen gebruikmaken van de E-peilcompensatie van 10%.
Nieuwe renovatieverplichtingen voor niet-residentiële gebouwen
Als je niet-residentieel vastgoed koopt, zal je binnen de vijf jaar na overdracht aan vijf nieuwe verplichtingen moeten voldoen.
Wil je graag meer informatie over de nieuwe regelgeving in immoland? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!