Welk materiaal kies je het best voor ramen en deuren?
08.11.2022

Welk materiaal kies je het best voor ramen en deuren?

De keuze voor raam- en deurprofielen heeft een grote impact op de uitstraling van je woning maar is ook op het vlak van isolatie en duurzaamheid van belang. Hoe selecteer je het juiste materiaal voor jouw (ver)bouwproject? We overlopen de opties en wegen de voor- en nadelen af.

 • 1. Aluminium

  Aluminium staat synoniem aan slank en strak. Het materiaal vindt dan ook zijn voornaamste toepassing bij moderne en minimalistische woningen. Praktisch gezien heeft het als voordeel grote overspanningen aan te kunnen in vergelijking met hout of pvc. Verder behouden aluminium profielen beter hun kleur en ben je er jarenlang goed mee. Prijsgewijs is het weliswaar niet de meest interessante optie: aluminium ramen en deuren zijn zelfs de duurste op de markt.

  2. Pvc

  Hoewel pvc door velen nog geassocieerd wordt met de lompe, witte raamprofielen die vroeger het straatbeeld vulden, is er vandaag veel meer mogelijk met dit sterke materiaal. Fabrikanten innoveren continu, waardoor ook pvc al te verkrijgen is in moderne uitvoeringen en in tal van kleuren. Bovendien kan er door middel van een folielaag een hout of aluminium-look nagebootst worden, terwijl je door de band minder voor pvc betaalt.

  De grootste troef blijft sowieso de uitstekende isolatiewaarde. Zowel op het vlak van thermische isolatie als geluidsisolatie scoort pvc beter dan zijn collega's. Wil je bouwen of renoveren met een streng oog voor energiezuinigheid? Dan weet je dus met welk materiaal je aan de slag moet!

 • Met pvc kies je voor performantie,
  met staal voor exclusiviteit.
 • 3. Hout

  Heeft de landelijke bouwstijl jouw voorkeur? Hout is het materiaal bij uitstek om je woning een warme en natuurlijke touch te geven. Zeker als je voor een cottage-look wil gaan, is de mogelijkheid om met kleinhoutverdelingen te werken een leuke extra. Gezien het om een natuurproduct gaat, heb je er wel wat meer onderhoudszorgen aan. Hout verkleurt en is gevoelig voor schimmels, insecten en vocht. Een regelmatige beitsbehandeling is daarom een must. Niettegenstaande is het een duurzaam materiaal en kan je er op termijn een frisse twist aan geven met een likje verf.

  De prijs voor houten raam- en deurprofielen zit zowat in de grootorde van aluminium, maar qua isolatie ben je er wel beter mee. Dankzij de unieke celstructuur ligt het isolerend vermogen van hout 1770 keer hoger dan dat van aluminium en 400 keer hoger dan dat van staal.

  4. Staal

  Iets minder courant maar daarom geen misse optie is staal. Buitenschrijnwerk in staal is een eyecatcher voor je woning en biedt tal van voordelen. Het materiaal is ontzettend stevig en daarmee ideaal voor grote overbruggingen, heeft een lange levensduur en is recycleerbaar, en je kan het op diverse manieren laten afwerken. Geborsteld, in messing of gepolijst? Het is allemaal mogelijk naargelang je persoonlijke wensen.

  De keerzijde van de medaille is het stevige prijskaartje. Stalen ramen worden met de hand gemaakt en voor dat vakmanschap moet je iets over hebben. Ook wat isolatie betreft, doen stalen ramen het minder goed, al is ook daar de laatste jaren al veel vooruitgang geboekt.

  Eender welk materiaal vergt professionele plaatsing

  Ongeacht of jouw woning afgewerkt wordt met raam- en deurprofielen in aluminium, pvc, hout of staal: besteed ook voldoende aandacht aan een vakkundige plaatsing. De thermische voordelen van een bepaald materiaal zullen pas hun vruchten afwerpen als de profielen degelijk geïnstalleerd zijn. Tradibo werkt uitsluitend samen met professionele bouwpartners om jouw bouwproject van a tot z op een kwalitatieve manier te volbrengen.

Samen het bouwavontuur aangaan?