Klaar voor de verhuis? Met deze checklist verlies je niets uit het oog!
29.11.2021

Klaar voor de verhuis? Met deze checklist verlies je niets uit het oog!

Eindelijk, de grote dag! Heuse stapels dozen en drie lege alcoholstiften later, is het moment eindelijk aangebroken om te verhuizen. In deze blogpost gaan we ervan uit dat - als je dit leest - je al enkele voorbereidingen getroffen hebt. Hoogstwaarschijnlijk weet je al waar je binnenkort zal wonen, heb je de buurt al verkend en zijn de kids al ingeschreven op hun nieuwe school. Toch nog even checken of je niets vergeten bent? Dat kan, met onze handige chronologische checklist!

  • Three months ‘til D-day: verwittig je huisbaas

    First things first, als je momenteel een woning huurt, dien je de eigenaar tijdig te verwittigen dat je het pand wenst te verlaten. Calculeer hiervoor een opzegtermijn van zo’n drietal maanden in en maak de woning vertoonbaar voor geïnteresseerden die alvast een kijkje willen komen nemen.

    One month ‘til D-day: tijd om de handen uit de mouwen te steken

    Steek zo’n maand voor de grote verhuis de handen uit de mouwen en knap je woning op, zodat je ze kan achterlaten zoals ze destijds aan jou toevertrouwd werd. Trommel alvast vrienden en familie of een verhuisfirma op om je te helpen verhuizen. Verzamel verhuisdozen bij de supermarkt, breng je telecom-, energie- en waterleverancier op de hoogte en vraag een parkeerverbod aan (zowel voor je huidige als voor je nieuwe woning!) om een vlotte verhuis te garanderen. Een dagje verlof aanvragen is zeker geen overbodige luxe, net als opvang voor de kinderen en huisdieren. Heb je al toegang tot je nieuwe stekje? Dan kan je alvast beginnen opmeten!

    Two weeks ‘til D-day: een verzekerd man is er twee waard

    Heb je al eens nagedacht over hoe je je nieuwe woonst wil verzekeren? Hoog tijd om daar werk van te maken! Denk zeker aan een brand- en familiale verzekering en ga nog eens na welke verzekeringen voor jou specifiek interessant kunnen zijn!

    Vergeet ook je nieuwe adres niet door te geven aan een aantal instanties, die we hieronder voor je oplijsten:

    • Je werkgever en socialeverzekeringsfonds
    • Je ziekenfonds
    • Je bank- en verzekeringsgroep
    • Je postkantoor
    • Indien je zelfstandige bent: socialeverzekeringsfonds, btw-controle, sociaal secretariaat en handelsregister
    • Indien je een wacht- of werkloosheidsuitkering geniet: VDAB of Actiris, RVA en uitbetalingsinstelling
    • Registreer je verhuis online voor huisdieren met chip
  • Finally, D-day!

    Op de dag van de verhuis zal je waarschijnlijk weinig tijd hebben om na te denken over wat er nog in orde gebracht moet worden. Toch zijn er twee zaken die je niet uit het oog mag verliezen: controleer de meterstanden van beide woningen en speel alle energieovernamedocumenten zo snel mogelijk door naar de juiste leverancier. Laat je daarnaast tijdig registreren bij de dienst Bevolking. De afspraak kan je online inplannen, maar je zal ook nog even moeten langsgaan met je identiteitskaart (en die van je partner of gezin) om je adres officieel te laten wijzigen.

    Google ook even hoe het zit met de huisvuilophaling in je nieuwe buurt of vraag een folder aan bij het gemeentehuis, als je er dan toch bent. Binnen twee weken na je verhuis dien je ook het inschrijvingsbewijs van je auto en/of motorfiets te laten aanpassen.

  • Heb je na het lezen van deze blogpost toch nog een prangende vraag voor ons? Contacteer ons gerust, wij helpen je met plezier verder!

Samen het bouwavontuur aangaan?