Huidige woning uitbreiden: wat zijn de opties?
28.06.2021

Huidige woning uitbreiden: wat zijn de opties?

Wens je meer ruimte in huis of denk je eerder aan een extra gebouw dat losstaat van je woning? Welke uitbreidingsvorm je ook kiest, een dergelijke verbouwing is zonder twijfel een slimme keuze om meerwaarde te creëren voor jezelf en je eigendom. Bij Tradibo specialiseren we ons in woninguitbreidingen op maat en geven we je graag een overzicht van de mogelijkheden.

 • Een uitbouw als verlengde van je woning

  De meest evidente optie als je nood hebt aan meer leefruimte, is je woning zelf met een aantal vierkante meters verlengen. In dat geval wordt de gevel uitgebroken om er rechtstreeks een uitbreiding aan te bouwen. Bij zo’n uitbouw wordt meestal in dezelfde stijl als de bestaande woning gewerkt zodat het er echt uitziet als een verlengde van het gebouw.

  Keukenuitbreiding

  Is je keukenruimte te krap om er de leefkeuken van te maken waar je van droomt? Door ‘m een stuk uit te bouwen heb je vast wel plaats voor dat grote eiland en de kastruimte die je graag wilt. Bovendien biedt een uitbouw je de mogelijkheid om met grote raampartijen te werken waardoor je een extra lichtrijke keuken krijgt.

  Speelhoek

  Een ander voorbeeld is een aanvullende ruimte voor je woonkamer waar je een hoekje maakt voor het speelgoed van de (klein)kinderen. Op die manier heb je iets meer controle dan wanneer ze boven in een speelkamer vertoeven en middels een slim opbergsysteem hoeft er geen speelgoed in de leefruimte rond te slingeren.

 • Een aanbouw als extra ruimte aan je woning

  Een aanbouw vervult veelal dezelfde functie als een uitbouw maar wordt als een aparte constructie aan je woning geplaatst. Het verschil is voornamelijk zichtbaar aan het materiaalgebruik, waarbij in moderne projecten eerder voor een contrasterende stijl gekozen wordt. Dat hoeft niet te betekenen dat een aanbouw er minder fraai uitziet. Zo bouwden we in Brugge een strak poolhouse met een glazen doorgang aan een klassieke villa, met een visuele verlenging van de tuin als resultaat.

  Home office

  Ook een plek om te werken, als zelfstandige of als telewerker zoals we dat vandaag allemaal gewoon zijn, is een populaire invulling voor een aanbouw. De bureelruimte is zo immers wel verbonden met je woning, maar staat toch los van je alledaagse leefruimte. Daardoor voelt de grens tussen werk en privé meer gescheiden aan dan wanneer je voor een uitbouw zou kiezen.

  Orangerie

  Ben je gecharmeerd door de romantische uitstraling van een orangerie? In tegenstelling tot een klassieke veranda bestaat dit soort aanbouw uit glas in combinatie met fijne, stalen profielen: stijlvol en de favoriete plek van talloze groene planten!

 • Een bijgebouw met aparte functie

  Heb je de oppervlakte beschikbaar om een bijgebouw in je tuin te integreren? Dan heb je een open canvas voor de toevoeging van functies die jouw wooncomfort naar een hoger niveau tillen. Er zijn talrijke toepassingen van opslag tot ontspanning en hobby’s over professionele activiteiten waarvoor een bijgebouw nuttig kan zijn.

  Tuinhuis met serre

  Wie groene vingers heeft, kan een tuinhuis op maat laten bouwen. Zo beslis je zelf over de benodigde ruimte en plaats je er bijvoorbeeld een overkapping aan om daarnaast nog een overdekt terras te maken. Ook de combinatie van een opslaggedeelte voor tuingereedschap en een serregedeelte om groentjes te kweken, komt vaak voor.

  Let wel: voor bijgebouwen die groter zijn dan 40 m² oppervlakte heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig!

  Poolhouse

  Heb je een zwembad of staat het nog op de planning? Maak het plaatje af met een poolhouse in een matchend materiaal die de blikvanger van je tuin wordt. Een poolhouse is bovendien een praktische aanvulling voor je zwembad: naast de technische ruimte kan je er een berging of douche voorzien. Genieten van een cocktail na een frisse duik? Een poolhouse is geen poolhouse zonder een uitgeruste bar met relaxerende lounge.

 • Garage

  De klassieker onder de bijgebouwen is ongetwijfeld de garage. Laat je die tweede auto liever niet op de oprit staan of weet je geen blijf met je fietsen, motto’s of die oldtimer waar je zo dol op bent? Een vrijstaande garage is dan geen overbodige luxe. Inpandige garages zijn beperkt in oppervlakte, maar in dit geval bepaal je zelf hoe groot en uitgebreid je ’m wilt. Zo wordt er vaak geopteerd voor een versie met bergzolder of aparte fietsenstalling.

  Vergaderzaal/feestruimte

  Een bijgebouw is tevens een nice-to-have als je veel gasten ontvangt. Of het nu voor meetings is met klanten of een familiefeest: dankzij een aparte zaal hoef je niet iedereen in je privé binnen te laten en kan je bovendien iedereen voldoende plaats bieden.


  Ook (ver)bouwplannen? Laat je inspireren door onze realisaties en neem gerust contact op voor een samenwerking!

Meer bouwinspiratie?