Hoe kies je de bouwformule die bij jou past?
26.08.2022

Hoe kies je de bouwformule die bij jou past?

Als je overweegt om bouwgrond te kopen, of net het ideale perceel gestrikt hebt, twijfel je misschien nog over de volgende stap. Je kan bouwen met een architect en meerdere aannemers, een architect en een vaste aannemer, of je kan in zee gaan met een sleutel-op-de-deurfirma. In dit blogbericht lijsten we de verschillen tussen deze drie werkwijzen voor je op.

 • #1 Bouwen met een architect en meerdere aannemers

  De eerste mogelijkheid is om je architect een plan te laten uittekenen en op basis daarvan zelf op zoek te gaan de verschillende aannemers, die zich elk op hun specifieke specialiteit toeleggen. Zo spreek je bijvoorbeeld iemand aan voor de ruwbouw, dan weer iemand anders voor het dak, nog een andere aannemer voor de elektriciteit, enz. Op deze manier kan je kostenbesparend werken, maar voor elke taak afzonderlijk op zoek gaan naar de juiste persoon vergt tijd.

  Bovendien zal je de planning tot in de puntjes moeten voorbereiden en ervoor zorgen dat iedereen op elkaar afgestemd is. Geen sinecure als de verschillende partijen elkaar mogelijks niet eens kennen of nog nooit samengewerkt hebben. Uiteraard kan je hiervoor wel een beroep doen op je architect.

  Waak er echter over dat de planning voor alle partijen haalbaar blijft en er zich geen onnodige vertragingen voordoen. Bedenk ook dat de architect je enkel een kostenraming kan meegeven, maar geen exact bedrag. Werk je samen met verschillende partijen, dan is het bij problemen vaak moeilijker te achterhalen wie in gebreke gesteld dient te worden.

 • #2 Bouwen met een architect en algemene aannemer

  Zegt alle aannemers een voor een aanspreken en alle werken coördineren je niet veel? Dan kan een algemene aannemer, die alle verantwoordelijkheid op zich neemt, soelaas bieden. Deze persoon vormt jouw vaste aanspreekpunt, en is vrij om onderaannemers aan te stellen om de werken vlotter te doen verlopen. Duiken er later toch nog problemen op, dan blijft de algemene aannemer verantwoordelijk. Een bijkomend voordeel is dat je met deze werkwijze een duidelijker beeld hebt van je bouwbudget, en dat de kans kleiner is dat het overschreden wordt.

  #3 Bouwen met een sleutel-op-de-deurfirma

  Ga je voor zo min mogelijk kopzorgen? Dan is bouwen met een sleutel-op-de-deurfirma de beste keuze. Je hoeft zelf niet op zoek te gaan naar een aannemer en geen offertes te vergelijken, en je kan rekenen op de expertise van het bouwbedrijf dat je aanstelt. Bovendien geniet je van deze voordelen:

  • één vaste contactpersoon
  • vaste prijs
  • vaste timing
  • kwaliteitsvolle materialen
  • betrouwbare partners, met zorg geselecteerd door je bouwbedrijf

  Bij Tradibo ontzorgen we je graag en nemen we het totaalplaatje van je over. Op basis van jouw wensen en noden tekenen we het bouwplan uit en stellen we de juiste partners aan. Zo hoef jij je enkel nog te ontfermen over de inrichting van je woning.

Tijd om jouw woondroom realiteit te maken?