Grote ramen in je woning? De voor- en nadelen op een rijtje!
06.07.2022

Grote ramen in je woning? De voor- en nadelen op een rijtje!

Grote ramen laten tonnen daglicht binnen en brengen het hele jaar door extra warmte in huis. Hoewel de voordelen van grote ramen het ruimschoots winnen van de nadelen, bekijken we beide toch even van dichterbij.

 • De voordelen van grote ramen

  Laten we eerst even inzoomen op de voordelen van grote ramen.

  #1 Let there be light

  Vooral in de donkere wintermaanden is elk streepje zon welkom om de boel wat op te leuken. Tegelijk wekt de extra lichtinval de illusie dat je ruimte groter is dan in werkelijkheid, mede dankzij de haast naadloze overgang tussen binnen en buiten.

  #2 Lagere energiekosten

  Waar licht is, is warmte. En waar warmte is, zijn de stookkosten lager. Als je woning goed georiënteerd is en door de zon al snel een paar graden warmer aanvoelt, zal je dit merken aan de eindafrekening van je energiekosten. Niet onbelangrijk in het huidige klimaat van stijgende energieprijzen! Wordt het in de zomer toch een beetje te veel van het goede? Dan kan je nog steeds kiezen voor zonwerend glas of gepaste raambekleding.

  #3 Het oog wil ook wat

  Laat ons niet vergeten dat grote ramen je woning in een oogopslag net dat tikkeltje extra huiselijkheid meegeven. Ook de materiaalkeuze draagt hiertoe bij. Kies uit pvc, aluminium, hout of staal voor de omkadering van het glas. Zo blijft het kader ondanks de grootte van het raam subtiel en stevig, en steelt het glas zelf de show.

 • De nadelen van grote ramen

  We sommen ook de nadelen van grote ramen in je woning even voor je op.

  #1 Hoger prijskaartje

  Hoe groter je ramen en de bijhorende raamdecoratie, hoe hoger het kostenplaatje, zeker als de gordijnen wegens hun omvang op maat gemaakt moeten worden. Overweeg je om de gordijnen achterwege te laten? Dat kan, maar dan moet je weer inboeten wat betreft privacy als de ruimte zich aan de straatkant bevindt of als de buren inkijk hebben

  #2 Oververhitting

  In de zomer kan het wel eens te warm worden als je de zon de hele dag in huis hebt. Met koelinstallaties kan je de strijd tegen oververhitting aangaan, maar dit brengt opnieuw bijkomende kosten met zich mee. Oververhitting is nefast voor het S-peil, dat de energie-efficiëntie van de gebouwschil van je woning uitdrukt. Met een degelijk zonweringsysteem help je dit probleem de wereld uit!

 • Overtuigd van de voordelen van grote ramen? Tradibo helpt je graag het totaalplaatje van je woondroom te realiseren! Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

Contacteer ons