Een nieuwe woning bouwen: hoe begin je eraan?
16.09.2022

Een nieuwe woning bouwen: hoe begin je eraan?

Het is zover, eindelijk heb je beslist om een nieuwe woning te bouwen! In het huidige vastgoedlandschap is het echter moeilijk om op de hoogte te blijven van alle regels en normen. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, geven wij je een stappenplan mee om de bouw van je woning vlekkeloos te laten verlopen.

  • Stap 1: Ga op zoek naar de geschikte bouwgrond

    De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is of je eerst bouwgrond koopt en daar een huis op bouwt, of een nieuwbouwwoning aankoopt samen met een bouwgrond. Daar betaal je dan btw en/of registratierechten op.

    Op de website geopunt.be kan je de omgeving van je perceel verkennen. Zo kan je bijvoorbeeld zien of het zich in overstromingsgebied bevindt, of in de buurt van druk verkeer of een riolering. Ook kan je nagaan of het perceel nabij bossen, bedrijven of woninggebieden ligt, en waar de dichtstbijzijnde haltes voor het openbaar vervoer zijn.

    Stap 2: Vraag tijdig je bouwvergunning aan

    Om een nieuwe woning te mogen bouwen, heb je een omgevingsvergunning nodig. Deze ontvang je als je bouwplannen aan de stedenbouwkundige vereisten voldoen. Je omgevingsvergunning kan je online aanvragen op de website vlaanderen.be.

    Stap 3: Zorg ervoor dat je woning voldoet aan de EPB-eisen

    Een nieuwbouwwoning dient aan een aantal normen voor isolatie, ventilatie en energiezuinigheid te voldoen. In de volksmond noemen we dit ook wel de EPB-eisen, kort voor Energieprestatie en Binnenklimaat. Bedenk ook dat er een minimumhoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen moet worden gebruikt.

    Stap 4: Hou rekening met bijkomende factoren

    Vergewis je ervan dat je volgende taken van je to do-lijstje vinkt:

    • Een regenwaterput en infiltratiesysteem installeren (dit is verplicht bij nieuwbouw en herbouw)
    • Je privériolering voor de afvoer van afval- of regenwater laten keuren
    • Rookmelders installeren
    • Een veiligheidscoördinator aanstellen
    • Voorzie voldoende laadpunten op parkings van woningen
  • Stap 5: Stel een duidelijke overeenkomst met je architect en aannemer op

    Maak op voorhand duidelijke afspraken met je architect en aannemer over de planning, de werken, de opleveringsdatum, de kosten, etc. Al deze afspraken dienen vastgelegd te worden in een overeenkomst die door alle betrokken partijen ondertekend wordt. Bezoek de website van de Federale Overheidsdienst Economie (FOD) om te ontdekken hoe je jezelf kan indekken bij problemen dankzij de wet Breyne.

    Stap 6: Breng je gemeente op de hoogte van de start van de werken

    Heb je je bouwvergunning verkregen, dan mag je ten vroegste 35 dagen na aanplakking van de beslissing beginnen met de werken, en ten laatste 2 jaar. Hierbij moet je ook de gemeente op de hoogte brengen van de startdatum van de werken. Daarna komt de gemeente langs om de omgeving van je woning na te kijken. Zo zal vastgelegd worden of het voetpad of wegdek beschadigd is. Je betaalt een waarborg aan de gemeente, die eventuele schade aan het openbaar domein zal vergoeden in het geval je schade aanbrengt.

    Stap 7: Verlies de papierwinkel bij de oplevering niet uit het oog

    Tijd voor de officiële oplevering! Breng je gemeente op de hoogte van de einddatum van de werken. Een vertegenwoordiger van de federale overheidsdienst Financiën zal je woning nakijken. Nadien wordt ook het kadastraal inkomen berekend en ontvang je de btw-bouwaangifte.

Klaar om de eerste steen van je droomwoning te leggen?