De voordelen van een warmtepomp voor je woning
08.08.2022

De voordelen van een warmtepomp voor je woning

In het huidige klimaat van stijgende energieprijzen en de opwarming van de aarde ben je misschien wel op zoek naar een ecologisch verantwoorde manier om je woning te verwarmen. Natuurlijk wil je werken met een systeem dat amper onderhoud vergt, en bovendien voordelig is voor de portemonnee. In dat geval kan een warmtepomp soelaas bieden. Wij sommen de voordelen van verwarmen met een warmtepomp voor je op.

 • Ecologisch verantwoord verwarmen

  Hernieuwbare energie is er in heel wat verschillende vormen: denk maar aan zonne- of windenergie. Een warmtepomp maakt handig gebruik van deze soorten hernieuwbare energie om je woning op te warmen en van warm water te voorzien. In vergelijking met een klassieke verwarmingsinstallatie op stookolie of gas, ligt het energieverbruik van een warmtepomp veel lager, waardoor je tot 40% bespaart op je energiefactuur.

  Natuurenergie, natuurlijk!

  Warmtepompen halen hun energie voor 75% uit de natuur. Slechts, de overige 25% is elektrische energie, een grote stap vooruit dus voor ons klimaat. Bedenk ook dat je voor de installatie van een warmtepomp kan rekenen op premies van de overheid.

 • Bespaar op je energiefactuur

  Een warmtepomp stoot tot 50% minder CO2 uit dan een klassieke stookolieketel, tot 40% minder dan een gasketel en tot 30% minder dan een condensatieketel. Wil je je CO2-uitstoot helemaal tot nul herleiden? Koppel je hernieuwbare energie om elektriciteit op te wekken — die je bijvoorbeeld uit zonnepanelen haalt — dan aan je warmtepomp. Bovendien bespaar je ook aanzienlijk op de onderhoudskosten aangezien je geen schoorsteen of gasaansluiting nodig hebt.

  In een notendop

  Overtuigd van de voordelen van een warmtepomp? We zetten ze nog even voor je samen in dit handig overzicht!

  • Je bespaart energie door je hernieuwbare energie (bijvoorbeeld uit zonnepanelen) te koppelen aan je warmtepomp. Zo wek je elektriciteit op een duurzame manier op voor o.a. je vloerverwarming.
  • Voor de installatie van je warmtepomp kan je rekenen op een aantal premies van de Vlaamse overheid.
  • Je bespaart op je energieverbruik: de energierekening is goedkoper waardoor de terugverdientijd van de installatiekost ingekort wordt.
  • Door de verlaagde CO2-uitstoot bouw je mee aan een ecologische wereld.
  • Je betaalt amper onderhoudskosten doordat je geen schoorsteen nodig hebt.
  • Warmtepompen gaan gemakkelijk meer dan 20 jaar mee.

Je woondroom realiseren met oog voor ecologie?