De voordelen van een sleutel-op-de-deurwoning
04.05.2020

De voordelen van een sleutel-op-de-deurwoning

De kogel is door de kerk: je bent klaar om jouw eerste woning te kopen. Maar wat als je helemaal geen zin hebt om grote of kleine verbouwingswerken te doen? Dan doe je er goed aan om te bouwen volgens het sleutel-op-de-deurprincipe. Geen onaangename verrassingen, wel veel voordelen. Wij zetten ze in deze blog allemaal op een rijtje!

  • #1 Totaaloplossing op maat

    Wanneer je beslist om een sleutel-op-de-deurwoning te kopen, dan kies je voor een instapklare nieuwbouwwoning. Dat betekent echter niet dat je een beperkte keuze hebt in de afwerking, integendeel. Als koper kan je namelijk zelf tot in het kleinste detail de stijl van jouw vloeren, keuken en badkamer bepalen, afhankelijk van hoe ver de woning al is afgewerkt uiteraard. Je hoeft enkel rekening te houden met de vooropgestelde budgetten, maar ook deze kunnen aangepast worden. Eén ding staat vast, sleutel-op-de-deur bouwen staat garant voor een volledig afgewerkt huis, volledig op maat van jouw stijl en smaak.

    #2 Duidelijke budgetten

    Iedereen weet dat bouwen een dure aangelegenheid is. Maar ook een bestaand huis kopen is duur, want je ben nooit honderd procent zeker over eventuele verdoken kosten en dan spreken we nog niet over verbouwingen. Dat is het grote voordeel van het sleutel-op-de-deurconcept: je kent vanaf dag 1 het totale kostenplaatje. Zo kan je met een gerust hart genieten van een gegarandeerd budget, zonder onverwachte meerkosten. Nog een voordeel? Sleutel-op-de-deurwoningen maken meestal deel uit van een groter project met meerdere kavels. Zo kan je vaak meegenieten van extra scherpe prijzen bij de keuze van jouw badkamer en keuken. Beschouw het als een soort van groepsaankoop, maar dan voor de inrichting van jouw woning.

    #3 Sit back and relax

    Er komt veel kijken bij de bouw van een huis: van de zoektocht naar de beste vakmannen en het uitpluizen van offertes tot de aanvraag van bouwvergunningen en de coördinatie van de verschillende werffasen, het is als het ware een extra dagtaak. Bij een sleutel-op-de-deurwoning wordt alles van A tot Z voor jou opgevolgd. Zo kan jij je concentreren op de inrichting van jouw toekomstige thuis.

    #4 Strakke timing

    Tradibo werkt met onderaannemers die vlot van werf naar werf doorschuiven en zo een snelle opvolging garanderen. Hierdoor kan een sleutelklare woning veel sneller gebouwd worden dan wanneer je met verschillende aannemers werkt en alles zelf regelt. Natuurlijk moet je blijven rekening houden met onvoorspelbare weersomstandigheden of gemene virussen, maar doorgaans wordt een sleutel-op-de-deurwoning altijd binnen de afgesproken termijn opgeleverd.

  • #5 Dubbele bescherming

    In België ben je bij de aankoop van een sleutel-op-de-deurwoning goed beschermd dankzij de tienjarige aansprakelijkheid en de wet Breyne.

    Tienjarige aansprakelijkheid

    De tienjarige aansprakelijkheid dekt de ernstige gebreken die de stabiliteit van de woning in het gedrang brengt zoals extreme vochtinfiltratie, grote scheuren in de muren en de verzakking van je woning.

    Wet Breyne

    Bij een sleutelklare woning geniet je dankzij de Wet Breyne zelfs van een dubbele bescherming. Deze woningbouwwet werd in het leven geroepen om de klant uitgebreid te beschermen tegen onbetrouwbare bouwbedrijven en is dus niet van toepassing indien je zelf met een aannemer en architect bouwt. De Wet Breyne garandeert financiële veiligheid, een correcte oplevering en werkt als volgt:

    • Totaalprijs
      De totaalprijs wordt vooraf bepaald en kan enkel herzien worden onder strikte voorwaarden.
    • Voorschot
      Het voorschot mag maximum 5% van de totaalprijs bedragen.
    • Saldo
      Het openstaande saldo wordt in schijven betaald in analogie met de reeds gerealiseerde werken.
    • Financiële garantie
      Een financiële garantie of bankwaarborg is verplicht, indien het bouwbedrijf zijn verplichtingen niet nakomt.
    • Oplevering
      De oplevering gebeurt altijd in twee fasen: de voorlopige en de definitieve oplevering. De definitieve oplevering vindt minstens één jaar na de voorlopige oplevering plaats en pas dan begint de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer en de architect te lopen.
    • Aansprakelijkheid
      De aansprakelijkheid houdt in dat de aannemer of verkoper voor ieder ernstig gebrek inzake stabiliteit aansprakelijk gesteld kan worden, en dit voor zowel zichtbare als verborgen gebreken.

    Klinkt een sleutel-op-de-deurwoning ook als muziek in de oren? Neem dan een kijkje naar onze sleutelklare projecten of neem contact op om te bouwen op maat zonder zorgen.