8 tips voor een op-en-top landelijke bouwstijl
13.08.2021

8 tips voor een op-en-top landelijke bouwstijl

Van Engelse cottage tot charmante pastorijstijl: de landelijke woning is al jaren een succesnummer in de bouwwereld. Ook bij Tradibo krijgen we veel vraag naar landelijk geïnspireerde ontwerpen waarbij we elk detail overwegen om de stijl optimaal in de verf te zetten. We inspireren je graag met enkele ideeën voor jouw bouwproject.

  • 1. Ramen en deuren: de voornaamste accentleggers

    Een authentiek landelijke bouwstijl valt of staat met het schrijnwerk. Stop strakke aluminiumramen in je woning en je vervalt meteen in een mix van landelijk en modern – niet dat we daar geen fan van zijn, maar wees je bewust van de impact die je raam- en deurkeuze heeft. Bij houten ramen kan je kiezen voor kleinhoutverdelingen en een grote verscheidenheid aan raamprofielen die een warme, karaktervolle aanblik garanderen. Ga je liever voor een budgetvriendelijk alternatief waar je geen onderhoudszorgen aan hebt? Dan bieden pvc-ramen met een generfde houtlook-folie een perfect alternatief.

    Ook leuk: een rond raampje of ‘ossenoog’ op de bovenverdieping.

  • 2. Werk af met luikjes

    En nu we toch in de ramensfeer zitten: vergeet ze niet af te werken met houten luikjes als je die echte boerderijlook nastreeft. Eerder dan de verduisterende functie die ze vroeger hadden, zijn zo’n sierluiken vandaag voornamelijk een esthetisch hebbeding. Ze bestaan in vaste of bedienbare uitvoeringen voor zowel ramen als deuren.

    3. Rustieke gevelstenen

    Het spreekt voor zich dat de baksteen die je uitkiest allesbepalend is voor de overall uitstraling van je woning. De landelijke stijl komt het best tot zijn recht wanneer je zachte aardetinten gebruikt. Kies daarom niet voor een klassieke felrode baksteen, maar voor een blekere soort. Om een rustiek effect te verkrijgen kan je opteren voor gerecupereerde of getrommelde bakstenen die lichte imperfecties vertonen en er wat doorleefder uitzien. Laat ze niet verlijmen maar hanteer traditioneel metselwerk: het draait tenslotte om de details. Hou ook rekening met het belang van voegwerk en bekijk enkele voorbeelden van de verschillende manieren waarop gevels gevoegd kunnen worden. Je zal zien dat pakweg geborstelde of gesneden voegen een heel ander resultaat geven.

    Verder bestaan er heel wat decoratieve technieken om je gevel net dat tikkeltje unieker te maken. Denk aan zaagtanden waarbij de bakstenen onder een hoek van 45 graden geplaatst worden of bloktanden waarbij je een rijtje bakstenen lichtjes laat uitsteken om een sierelement te creëren.

  • 4. Gevelankers

    Nog zo’n populair decoratief detail bij landelijke exterieurs is de plaatsing van gevelankers. Dergelijke ankers dienden eeuwen terug om de houten balken van een constructie te verbinden met de gevel. Later ging men bewust woningen met gietijzeren ornamenten in de vorm van pijlen, lelies en klavers versieren. Je vindt ze tegenwoordig in alle figuren en maten, waaronder jaartalankers om het nostalgische gevoel nog wat aan te wakkeren.

    5. Ruwe dakpannen

    Wat je dakbedekking betreft, geldt eigenlijk hetzelfde advies als voor de gevelstenen: vermijd materialen die er te clean uitzien. Hergebruik bijvoorbeeld oude boomse dakpannen met een kenmerkende golvende vorm en rood-bruine kleur, die je vooral terugvindt op de daken van hoeves en boerderijen uit de jaren 1800. Of ga voor nieuwe exemplaren die de verweerde look mooi evenaren en indien nodig makkelijker te vervangen zijn.

    6. Cherry on top: de schoorsteen

    Deze keuze beïnvloedt eerder je interieur dan de buitenkant van je huis, maar geef toe: je beeldt je een klassieke woning altijd in mét een schoorsteen. Een gezellige openhaard is in een landelijke setting dan ook onmisbaar als extra sfeermaker.

  • 7. Monumentale garagepoort

    Typisch voor pastorijwoningen is een grote sectionaalpoort die voor een instant wauw-effect zorgt. De afgeronde bovenkant verzacht het uitzicht van je woning terwijl de verticale panelen een elegant accent vormen. Laat de poort in hetzelfde materiaal uitvoeren als de rest van je buitenschrijnwerk voor een harmonieus geheel.

    8. Vergeet de oprit niet

    Als finishing touch kan je je oprit aanleggen met een passende tegel of materiaal. Steeds mooi bij een landelijke woning is de toepassing van kleiklinkers of Belgische blauwe hardsteen. Mag het nog wat authentieker? Dan zijn kasseien uit natuursteen misschien iets voor jou. Hoewel ze bekendstaan als bijzonder sterk en duurzaam, worden ze door natuurlijke slijtage alleen maar mooier. Onder de meest budgetvriendelijke opties vallen warm okergele dolomieten of grind, dat een meer neutrale kleur heeft.

    Droom jij ook van een landelijke woning? Je rekent op ons van ontwerp tot realisatie. Contacteer ons voor een gesprek!

Meer bouwinspiratie?